• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Jubileumi rendezvény a sertéstenyésztőknek

Jubileumi rendezvény a sertéstenyésztőknek

  • 2024-03-12

A Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesülete tizedik alkalommal szervezte meg a három részből álló szakmai rendezvénysorozatát Kaposváron és Gyomaendrődön. Az első előadássorozat az állatvédelemmel, állatjólléttel és a melléktermék-hasznosítással foglalkozott.

Az első rendezvényen az állatvédelemmel, állatjólléttel, valamint a melléktermék-hasznosítással kapcsolatos előadások hangzottak el. Dr. Pallós László országos állatvédelmi főfelügyelő hangsúlyozta az állatvédelmi jogszabályok és kötelezettségek betartásának fontosságát. Az állatjólét alapelvei közé tartozik a fájdalom és szenvedés okozásának tilalma, az állatok szükségleteinek kielégítése és a fajra jellemző viselkedésük biztosítása. Pallós továbbá felhívta a figyelmet az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (EFSA) állatjóléti ajánlásaira, amelyek a ketreces tartásmódok kivezetését, a környezetgazdagító anyagok használatát, a farokkurtítás betiltását és a vágóhídi nyomon követést szorgalmazzák.

Dr. Bíró Hunor címzetes egyetemi docens az állatjólét öt szabadságjogát és összefüggését a betegségekkel hangsúlyozta. A nem megfelelő állatjólét stresszt, viselkedési zavarokat és szubklinikai vagy manifesztált betegségeket eredményezhet.

Surányi József egyetemi mérnök a sertéshús étkezési felhasználásán kívül a belsőségek, a zsír, a bőr és a kollagén hasznosítási lehetőségeit is ismertette. A növekvő globális lakosság miatt a hús iránti igény továbbra is emelkedni fog.

A rendezvénysorozat további két előadássorozatával a takarmányozás és a genetika aktuális kérdéseit járták körül. Héregi Péter technológus kiemelte az állatjólét fontosságát a fenntartható állattenyésztésben. Az EU-ban a legmagasabb állatjóléti normák érvényesek, amelyek betartása többletköltséggel jár. A szigorú normák ellenére újabb javaslatok várhatóak a haszonállatok tartási körülményeinek javítása érdekében.

A rendezvényről bővebb információ a Magyar Fajtatiszta Sertést Tenyésztők Egyesületének honlapján található.

Indruch Beáta

 

Forrás: Magyar Állattenyésztők Szövetsége

Előző «
Következő »