• Főoldal
  • >
  • News
  • >
  • Mozgalmas húsvéti időszakra készülnek a magyar juhászok

Mozgalmas húsvéti időszakra készülnek a magyar juhászok

  • 2024-03-04

A hazai juhtenyésztők számára kedvező kilátásokkal indul az idei húsvéti szezon. A növekvő európai kereslet, a korai húsvét és a muszlim Ramadán ünnep egybeesése élénkíti a báránypiacot. A termelők bizakodnak a jobb takarmányhelyzetben, a kedvező átvételi árakban és a támogatásokban, amelyek megállíthatják az állománycsökkenést.

Növekvő kereslet, mérsékelt áremelkedés

Európában emelkedik a juh- és bárányhús iránti kereslet, miközben az EU önellátottsági szintje csökkent. A magyar bárányok továbbra is keresettek Olaszországban, de emellett Franciaország, Németország, Belgium és Hollandia is jelentős piacot jelent. A 2023-as húsvéti szezonban a korai termékenyítésnek köszönhetően a magyar bárányok magasabb árakat érhetnek el a piacon.

Ramadán: extra kereslet a bárányhús iránt

Az idei húsvéti időszak különlegessége, hogy átfedésben lesz a Ramadánnal, a muszlimok böjti hónapjával. A Ramadán idején megnövekvő kereslet tovább élénkíti a báránypiacot, és nem csak Olaszországból, de Franciaországból, Németországból, Belgiumból és Hollandiából is érkeznek majd vásárlók.

Diverzifikálódó exportpiacok

A magyar juhtenyésztés pozitív változása az exportpiacok diverzifikálódása. A hagyományos olasz piac mellett új piacok nyíltak meg, így csökkent az ágazat kiszolgáltatottsága. A bárányok egyre nagyobb hányada kerül Franciaországba, Belgiumba, Németországba, Ausztriába és Hollandiába, de a Közel-keleti piac is érdeklődik irántuk.

Alacsony hazai fogyasztás

A bárányexport erősödése ellenére a hazai bárányhús fogyasztás továbbra is alacsony. A múlt évben 25%-kal csökkent a forgalom, és éves szinten alig éri el a 0,2 kg/fő értéket.

Ez messze elmarad az uniós átlagtól, annak ellenére, hogy a bárányhús kifejezetten egészséges, magas fehérjetartalmú és alacsony zsírtartalmú.

Indruch Beáta

 

Forrás: NAK

Előző «
Következő »