Kedvenceink is lehetnek influenzásak!

  • 2023-02-27

Ritkán hallunk kutya vagy macska influenzáról, pedig létezik.

A macskáknál és kutyáknál előforduló influenza fertőzésről körülbelül 50 éve tudnak a szakemberek, és az utóbbi néhány évben regisztráltak olyan előfordulásokat is, amikor az ember volt a fertőzés valószínűsíthető forrása. Arról egyelőre nincs információ, hogy a vírust a kutyustól vagy a cicától a gazdik elkaphatják-e.

A kutyákat többnyire az influenza vírusok H3N8 és H3N2 törzse fertőzheti meg, azonban a sertésinfluenza (H1N1) fertőzésnek is több kutya is áldozatául esett. A betegség általában 1-5 nap lappangás idővel jár, ezekután jelentkezhetnek tünetek, ami hasonló az emberéhez, láz, orrfolyás, tüsszögés, köhögés, ami étvágytalanságot, levertséget okozhat. A betegséggel egymást megfertőzhetik az ebek, ezért fokozottan előfordul tömegtartás esetén, alacsony higiéniai környezetben vagy közös játékok, tárgyak használata során.

A macskák esetében az influenzát a felső léguti betegségek gyűjtőneveként alkalmazzák. Legegyértelműbb tünetei szintén a tüsszentés, köhögés, láz, légzési nehézségek, étvágytalanság, levertség, amit többféle kórokozó is kiválthat, például kalcivírus, herpeszvírus, de bakteriális fertőzés is lehet. A betegség lefolyása eltérő, egyes esetekben könnyebben átvészeli a cica, míg másoknál akár maradandó károkat is okozhat. A macskainfluenza gyorsan terjed, érintkezéssel, közös tárgyhasználattal.

A közelmúltban végigsöprő Covid19 járvány kapcsán végzett kutatások azt bizonyították, hogy a vírussal a kutyák és macskák megfertőződhetnek, azonban enyhe tünetekkel, vagy tünet nélkül átvészelik a betegséget, és az együtt élő háziállatok között nem terjed.

Köztudott, hogy az influenza vírusok változnak, mutálódnak, így az állatokban és emberekben előforduló, fertőzést okozó vírusok minden esetben veszélyesek lehetnek, a betegségek kezelését nem szabad elhanyagolni, a tünetek észlelése esetén mindenképpen forduljunk szakemberhez.

Előző «
Következő »